Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyakran ismételt kérdések

 • Milyen magas egy hordozható szobai WC?
  Különböző magasságokban létezik, a legmagasabb változat megfelel a háztartásban szokásos, hagyományos WC magasságának, de van lehetőség magasító készülék beszerzésére is!
 • Kapható-e nagyobb méretben a szobai WC, mint az oldalon meghirdetett típusok?
  Az oldalunkon gyakorlatilag minden méret megtalálható. Mielőtt még nagyobb méretű készülékben gondolkodna valaki, nem szabad elfelejteni egy fontos tulajdonságot: ez a berendezés hordozható, tehát egy nagyobb változat, telített állapotban csak komoly erőkifejtés árán lenne mozgatható!
 • Mi az értelme egy szobai WC-nek?
  Aki ilyet keres, annak ezt aligha kell elmagyarázni. Az oldalunkon részletesen taglaljuk a legfontosabb szempontokat. Ismétlésként a teljesség igénye nélkül: az egészségügyben, a rehabilitációs időszakban komoly segítséget jelenthet mozgásában korlátolt, és/vagy idős személy számára, de legalább ennyire praktikus lehet hétvégi telken, faházban, lakókocsiban, lakóautóban, hajón (bizonyos helyeken szigorú előírás követeli meg használatát), horgásztanyán, üvegházban, külső munkahelyeken, építkezések és átépítések alkalmával... és hosszan-hosszan sorolhatnánk! Egy hétvégi (fa)házban a figyelmes vendéglátás része lehet, ha a vendégszobákban külön-külön is tart egy ilyen készüléket, hiszen a bekerülési összege mélyen alatta marad egy fürdőszoba kialakítás költségeinek!
 • Tudja használni a szobai toalettet mozgásában korlátozott ember?
  Igen! Sőt, személyre szabottan lehet kiválasztani azt a típust, amelyik a legmegfelelőbbIgény szerint, ha valaki a régi típusú fémvázas székkeretbe ültetett "vödrös" WC mintájára akarja használni, ezt is megteheti kifejezetten az erre a célra kifejlesztett WC-emelő használatával!
 • Kisgyermekek használhatják felügyelet nélkül a szobai WC-ét?
  Ezt határozottan nem javasoljuk! Főként azért, mert a kisgyermekek esetében igen fontos, hogy az anyuka vagy az apuka figyelemmel kísérje az aktuális "eredményt", hiszen a csemeték nem mindig fognak (tudnak) panaszkodni! Ezért bizony a "jó öreg bili" a hagyományosan jó megoldás, ahol azonnal szembesülni lehet akár egy idegen test lenyelés, akár korai fázisban lévő szervi probléma előfordulásával! A kínálatunkban megtalálható legkisebb típust a hajók, sátras utánfutók... stb. számára, mint a lehető legkisebb helyet elfoglaló berendezést fejlesztettük ki!
 • Akkor valójában hogyan kell használni szobai WC-t?
  Az otthoni WC-hez hasonlóan használható, ha a fekália-tartály beömlő nyílásában elzárja a reteszt és némi vizet pumpál a csészébe. A vécézést követően a karral nyitja a reteszt, kinyitva a fekália-tartály beömlő nyílását. Szükség esetén még vízzel utána öblíthet, ha ez kevés, akkor WC-kefével megtisztíthatja a csésze falát.
  A köznyelvben csak "pottyantós WC"-nek titulált megoldás a szobai WC esetében úgy működik, hogy a fekália-tartály beömlő nyílását elzáró reteszt használat előtt kinyitja, és a vécézést a csésze alján így szabaddá vált nyílást "megcélozva" végzi el. Ezt követően legalább egy liternyi vízzel öblítse a WC-t, mert a fekália lebontásához feltétlenül szükség van erre a lebontóval kevert öblítővíz mennyiségre.
 • Mekkora a tartályok űrmérete?
  Többféle van, az egyes típusoknál a részletes leírásban ez pontosan megtalálható! Általában a fekália-tartály nagyobb, de legalább akkora befogadó képességű, mint az öblítővíz tartálya!
 • Autóval, hosszabb utazás alkalmával használható a szobai WC?
  Ahogy korábban is írtuk, különböző méretekben létezik. A legkisebb változat rendkívül csekély helyet foglal, de az alacsonyabb kivitel éppúgy könnyen elhelyezhető egy autó csomagtartójában, tökéletes szigetelésének köszönhetően pedig szagtalan és nem ereszt (zárt állapotban). Ez főként azoknál a családoknál jelenthet segítséget, ahol a gyermekek a bilihez már bőven nagyok, de önállóan még nem szívesen engedjük őket nyilvános illemhelyre: például az anyukával utazva, 6-7 éves kortól egy fiúgyermek csak egyedül mehetne a parkolóhely férfi mosdójába.
 • Mi történik, ha a berendezés véletlenül felborul?
  Egyszerűen talpra kell állítani, és kész! A régi típusú toalettekkel szemben a szobai WC zárt állapotban nem ereszt és nem szivárog (így tudja megakadályozni a kellemetlen szagok környezetbe jutását is)! Ez azért nem azt jelenti, hogy fekvő helyzetben lehet szállítani, hiszen az állandó rázkódás következtében az oldalára fordított berendezésben elmozdulhat a záróretesz!
 • Hány alkalomra (használatra) elegendő, ha teljesen feltöltjük vízzel?
  Ezt "embere" és a készülék típusa válogatja. A kisebb berendezések 5-6, a nagyobbak akár 10-15 használatra is alkalmasak újabb feltöltés nélkül. Természetesen az öblítővíz tartályát nem célszerű után tölteni, ha a fekália-tartályt nem ürítjük ki, hiszen akkor "túl lehet öblíteni" a WC-ét.
 • Mit lehet tenni, ha mégis elfelejtik kiüríteni a teli fekália-tartályt és úgy használják újra a készüléket?
  Amennyiben mégis előfordulna, hogy a teljesen megtelt fekália-tartály mellett használják a berendezést, akkor sem alakul ki "megoldhatatlan helyzet", hiszen ilyenkor gyakorlatilag úgy kell először eljárni, mint egy "vödrös" változat esetében (az öblítő és a fekália-tartály szétválasztása nélkül, a retesz zárt helyzetében ürítse ki a csészét, majd ezt követően a megszokott módon - már szétválasztva - a fekália-tartályt). A szobai WC ilyen esetekben sem szivárog, de természetesen higiénikusabb elkerülni a túltelített állapotot. Ez a megoldás kifejezetten csak THETFORD gyártmányú toalettek esetén igaz, a kiemelkedően jó tömítettségi tulajdonságoknak köszönhetően.
 • Milyen hosszú az élettartama a THETFORD szobai WC-nek?
  Megfelelő kezelés esetén (azaz, ha nem éri fagykár, illetve nem használnak a tisztításra nem javasolt durva vegyszereket), a készülék igen hosszú ideig működőképes marad. Gyakorlatilag közel 50 éve gyártanak már THETFORD szobai WC-ét, de ha évek múlva valamilyen alkatrésze elöregedne, teljes körű szervizszolgáltatással és alkatrészellátással állunk rendelkezésre. Ide kattintva a szerviz elérhetőségét találja meg.
 • Hány év garancia van a THETFORD szobai WC-ére?
  A legtöbb típusra három év garancia van az esetleges gyártási vagy anyaghibákra visszavezethető meghibásodások esetében. A készülék működőképességét azonban szinte kizárólag durva vegyszerek vagy forró víz használata veszélyezteti. A gyári garancia közvetlenül csak a hivatalos márkakereskedésben vásárolt készülékekre érvényesíttethető nálunk! Ide kattintva a szerviz elérhetőségét találja meg.
 • Lehet az ajánlott kiegészítők (minden lebontó- és illatosítószer) nélkül használni a berendezést?
  Ezt hosszabb távon nem javasoljuk, mert a készülék könnyű üríthetőségében a lebontószer hatására a fekália szétbomlása és a gyorsan lebomló egészségügyi papír fontos szerepet tölt be. Hagyományos (nem lebomló) egészségügyi papír használata esetén, azt inkább külön kell gyűjteni, mert megnehezítheti a készülék ürítését! Az öblítő-tartályban használatos illatosítószer alkalmazása segíti a csészerész tisztán tartását, öblítéskor enyhíti a kellemetlen szagokat és megakadályozza az öblítővíz algásodását, ha hosszabb ideig használaton kívül tárolják a szobai WC-ét.
 • Milyen gyakran kell tisztítani a berendezést?
  Úgy fogalmazhatnánk, hogy higiéniai szempontból (saját érdekünkben is) inkább csak tisztán kell tartani! Tehát a fekália-tartály ürítésekor érdemes egyszer alaposan átöblíteni folyóvízzel a készüléket, az esetleges makacs lerakódások eltávolítása érdekében. Az öblítővíz tartályának feltöltésekor a fekália-tartályba is tegyünk 1-2 liter vizet, így a lebontószer nem kerül nagy töménységben a tartályba. A tisztán tartáshoz egyébként lehet kapni kifejezetten ehhez a készülékhez kifejlesztett tisztítószereket.
 • Mekkora a készülék teherbírása?
  THETFORD Porta Potti változatok akár 150 kg-os terhet is képesek elviselni, de nyilván itt már nem csupán a test tömege jelentheti a használhatóság korlátját.
 • Meg lehet tekinteni valahol a berendezést?
  Igen, a honlapon szereplő címen működő üzletben gyakorlatilag mindegyik típus folyamatosan elérhető raktárról. A különböző kivitelű készülékek gazdag választéka mellett állandóan kaphatók kiegészítő tartozékok is, de a régebbi berendezésekhez (lakójárművekbe épített kazettás változatokhoz) szintúgy beszerezhetőek alkatrészek! (Bővebb információ az alkatrészekről...) Nyitvatartási időben munkatársaink szívesen segítenek tanácsaikkal a megfelelő modell kiválasztásában.
 • Fagypont alatti hőmérséklet károsíthatja-e a készüléket?
  Igen! Méghozzá súlyosan! Ráadásul a fagykár garanciavesztéssel jár! Amennyiben fagytól nem védett helyen tartja a berendezést, akkor használjon bele a kereskedelmi forgalomban beszerezhető fagyállószert! Feltétlenül olyat válasszon, amilyent az autók ablakmosójánál is használnak, mert az nem károsítja a gumitömítéseket! A külön tárolt lebontószer és az illatosítószer sem fagyhat meg, mert akkor hatásosságuk felengedett állapotban már jelentősen romolhat!
 • Más eredetű (például konyhai) hulladékot is bele lehet dobni a toalettbe?
  Csak, ha utána ki is tudja venni belőle! A viccet félretéve, a lebontószer nem alkalmas egyéb szerves hulladék közömbösítésére! Ahogy a háztartási toalettbe se tanácsos hulladékot dobni (dugulásveszély), ez erre a berendezésre éppúgy igaz!
 • Milyen arányban kell használni a lebontószert?
  THETFORD Aqua Kem Green lebontószerből a fekália tartály 10 liternyi űrméretéhez kell 0,75 dl-t adagolni (20 literes tartályméretnél tehát 1,5 dl-t). Amennyiben használ illatosítószert az öblítővízhez, akkor közel ugyanezt az arányt kell tartani, csak az öblítő-tartály méretére vonatkoztatva (10 liternyi űrmérethez 1 dl). Különböző kiszerelésekben, biztonsági kupakkal ellátott kivitelben kapható.
 • Gyakran hallani lebontószerekről. Nem veszélyes ez a környezetre?
  Számtalan környezetvédelmi díj bizonyítja, hogy a THETFORD berendezések a legszigorúbb környezetvédelmi feltételeknek is megfelelnek. Ennek fontos feltétele azonban az eredeti gyári adalékok használata! A készülékben alkalmazott szerek szakhatósági bevizsgálása is ezt támasztja alá.
 • Használhatom akkor a lebontó- vagy az illatosítószert emésztőgödörben is?
  Ez a termék nem erre lett kifejlesztve. Az emésztőgödör tartalmának ártalmatlanítása egészen más eljárást igényel. Egyéni ötletek helyett feltétlenül javasoljuk, kérje ki szakember véleményét.
 • Megvásároltam a terméket, de már nincs rá szükség, visszavásárolják?
  72 órán belül, illetve internetes vásárlás esetén 14 napon belül kizárólag a bontatlan csomagot visszavesszük az Általános Szerződési Feltételek szerint. A berendezés egyébként később is jól jöhet tulajdonosának, ha a vásárlás eredeti indoka már okafogyottá vált. A későbbiekben (például csőtörés, átmeneti vízhiány, a beépített WC valamilyen meghibásodása... stb.) számtalan helyzetben segítséget nyújthat egy ilyen kis helyen tárolható, egyszerűen kezelhető, szagmentesen záródó, praktikus készülék.
 • Hogyan rendelhetem meg ezt a berendezést?
  Akár az internetes áruházon keresztül megrendelhető, akár személyesen az üzletünkben be lehet szerezni a THETFORD toaletteket. A szállítás történhet postai utánvéttel, vagy akár személyes átvétellel is.